روانشناسی رنگ شاخه ای از روانشناسی است که هدف آن نشان دادن تاثیر رنگ بر تصمیم گیری های روزانه است. رنگ ها دارای قدرت زیادی هستند. شما می توانید با استفاده از شناخت و قدرت رنگ ها در برند سازی خود یا کسب و کار تحول بزرگی ایجاد کنید. لوگو و هویت بصری یک برند شامل چندین نماد تصویری مانند شکل ها، نماد ها، شماره و کلمات است.
اما جزء اصلی که مردم بیشتر از همه به خاطر می سپارند، رنگ است. در حقیقت، رنگ شناخت برند را تا ۸۰٪ افزایش می دهد. رنگ ها می توانند بر احساس مشتری در هنگام نگاه کردن به یک برند تأثیر گذار باشند و باعث شوند در بین گروه بزرگی از برند ها به یاد ماندنی تر باشند. چه طراح باشید و چه صاحب یک کسب و کار، دانستن معانی رنگ و نماد ها مفید است تا بتوانید بهتر تصمیم بگیرید. اگر رنگی را به معنای “آرامش” برای لوگوی تجاری یک کسب و کار با موضوع ورزش های سخت و شدید انتخاب کنید، ممکن است پیام اشتباهی را به مخاطب خود القا کنید.
روانشناسی رنگ ها در تبلیغات و بازاریابی!
مغز از رنگ ها برای شناسایی ویژگی محصولات و برند های تولید کننده محصولات استفاده می کند. به همین دلیل است که رنگ زرد فسفری برای کامپیوتر مناسب ولی برای کاپ کیک افتضاح است. در واقع می توان گفت که این تصورات ذهنی همان روان شناسی رنگ هستند. ارتباطاتی که مغز های ما با رنگ های خاصی برقرار می کنند راه حل مناسبی برای ایجاد ارتباط میان بازاریابی مواد مختلف و مخاطبان هدف آن ها است. اگر به دقت رنگ های مورد استفاده در تبلیغات خود را بررسی کنید خواهید فهمید که رنگ های یکسانی به طور مکرر ظاهر می شوند.
این مشاهده اتفاقی و این رنگ ها مورد علاقه رقیبان شما نیست! مطابق این شاخه از روانشناسی این رنگ ها موجب ارتباط نیاز ها و انتظارات مخاطبان شما با برند صنعت تان می شود. انتخاب رنگ ایده آل برای بازاریابی و تبلیغات تا حدودی بر اساس زیبایی شناسی، آزمون و خطا و یک مبحث علمی است. البته تأثیر این سه مورد بیشتر از آن چیزی است که متوجه شوید. روانشناسی رنگ ها در بازاریابی آن چیزی است که در ادامه مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت.
چرا روانشناسی رنگ در بازاریابی و تبلیغات مهم هستند؟
رنگها به زبانی سخن میگویند که قابل تکرار نیست. به این معنا که به کمک احساسات با ما ارتباط برقرار می کنند و به همین دلیل تأثیر بیشتری نیز دارند. رنگ محصول، ما را متقاعد می کند که جنس فعلی تازه تر از جنس مشابه با رنگ دیگری است. انتخاب رنگ می تواند بر احساس مؤثر بودن دارو (به طور مثال) نیز اثر بگذارد. تولید کنندگان دارو برای تأثیر بیشتر قرص های خواب آور از رنگ های آبی و محرک های زرد و قرمز استفاده می کنند زیرا مصرف کنندگان تحت تاثیر این رنگ ها هستند.
با این که ممکن است عجیب به نظر برسد ولی طبق اطلاعات بدست آمده ۸۵ درصد از مصرف کنندگان رنگ را به عنوان اولین دلیل برای انتخاب یک محصول در نظر می گیرند. علاوه بر این، تا ۹۰ درصد از تصمیمات راجع به محصولات تنها بر اساس رنگ آن ها است. به گفته محققان، ۴۲ درصد از مصرف کننده ها بر اساس رنگ و طراحی وب سایت، ایده خود را نسبت به آن شکل می دهند و رنگ آن ها بیش از هر عامل دیگری بر نظرشان تاثیر گذار است. در ۵۲ درصد مواقع انتخاب رنگ ضعیف و سایر موارد طراحی دارای جذابیت کم تر به کاربران این پیام را می دهد که هرگز بر نگردید.
اهمیت رنگ ها در بازاریابی و تبلیغات واضح است اما چالش اصلی مربوط به روانشناسی رنگ هایی است که به شما کمک کند با خریداران صحبت کنید. ممکن است اصول اولیه روانشناسی رنگ مانند قرمز= شور و شوق و سفید= پاکیزگی را بدانید، اما این آگاهی تنها آغاز راه پیچیده ای است که تأثیر رنگ بر نحوه تفکر و احساس خریدار نسبت به یک محصول را نشان می دهد. برای مثال محققان ارتباطاتی بین رنگ های خاصی مانند قرمز، آبی سلطنتی، مشکی و نارنجی را با رفتار ها شناسایی کرده اند که به سادگی بر انگیزه خریداران تأثیر می گذارد.
انتخاب رنگ کسانی که به دنبال شکار مشتریان هستند، کله غازی و آبی سیر است. برخی از رنگ های کمرنگ مانند صورتی، آبی آسمانی و سایر رنگ های روشن احساسات زیادی را برانگیخته می کند و احساس ارتباط با خریداران لباس های سنتی را به فرد منتقل می کند. به همین ترتیب می توان گفت که مطابق روانشناسی رنگ ، قهوه ای انتخاب خوبی برای بسته بندی نیست زیرا این حس را منتقل می کند که به سبزیجات و میوه های پوسیده و ترشیده فکر کنیم.
هر رنگ متناسب برای کاری خاص
روانشناسی رنگ ها تنها به معنای برانگیختن احساسات نیست. این شاخه از روانشناسی راجع به استفاده از رنگ ها برای محصولات و برند ها با هدف برآورده کردن انتظارات مصرف کننده ها است. تمام رنگ هایی که برای یک محصول خاص یا نوعی از خدمات غیر مناسب هستند مانند لوگوی زرد روشن و نارنجی برای بانک یا قهوه ای یا طوسی برای محصولات بهداشتی زنانه را تصور کنید.
این رنگ ها از نظر ما انتخاب اشتباهی هستند زیرا مطابق انتظاراتمان نیست. انتظار هر فرد از رنگ ها تا حدی زیادی ریشه بیولوژیکی دارد. قرمز، رنگ محبوبی برای برند های مواد غذایی است زیرا میوه های قرمز روشن رسیده و آماده خوردن هستند و گوشت تازه برش خورده نیز به این رنگ است. طبیعت به ما آموخته است که معنای برخی از رنگ های خاص چیست و بهترین روش انتخاب رنگ در طراحی، توجه به طبیعت است.افراد تصمیم های خرید خود را بر اساس آنچه از دیدن رنگ ها حس می کنند، نهایی می سازند. تأثیر روانشناسی رنگ بر درک ما از دنیا همیشه واضح و حتی همیشه عقلانی نیست.
ارتباط ما با آن ها حتی می تواند تأثیر زیادی از پیش زمینه فرهنگی، پیشینه فردی و علایق شخصی ما بگیرد. اما می توانیم بر اساس علم روان شناسی رنگ ها تعمیم کلی دهیم. این تعمیم را با تحقیق مخاطبان ترکیب کنید تا دید عمیق تری نسبت به ترجیحات یک مصرفکننده ی خاص به دست آورید.
سخن آخر:
اهمیت روانشناسی رنگ ها بر هیچکس پوشیده نیست. امروزه کمپانی های بزرگ بین المللی در بزرگ ترین پروژه های خود از این علم غنی استفاده می کنند تا مشتریان بیشتری را به سوی خود بکشانند. در این مقاله نگاهی اجمالی به روانشناسی رنگ و تاثیر آن بر مخاطب داشتیم. با ما در مقاله ی بعدی همراه باشید تا بصورت تخصصی تر تاثیر هر رنگ را با هم بررسی کنیم. آیا تجربه ای در این زمینه دارید؟ اطلاعات خود را با ما در میان بگذارید.